EMLÉKEZZ!

EMLÉKEZZ!
65 éve történt a Hegyvidéken

Országunk német megszállása után Magyarország is hadszíntérré vált. Az USA légiereje folyamatosan bombázta a magyar városokat, Budapestet többször is érte légitámadás, de csodával határos módón, kerületünket nem bombázták. A néhány lelőtt repülő közül kettő Budakeszi környékére zuhant, ahol az egyetlen szerencsésen földet ért néger pilótát agyonvertek. A szovjet hadsereg - Magyarország nagy részét elfoglalva – 1944 végén körülzárta Budapestet. A XII. kerület is hadszíntérré vált.

RÉMSÉGEK
A lakosság háború okozta szörnyű szenvedéseit felfokozta a nyilas uralom, a német Gestapo, a nyilas különítményesek féktelen terrorja. Ártatlan civileket, gyerekeket gyilkoltak halomra.
Gestapo Pestre menekült, a hadiszállásaikra (MAJESTIK SZÁLLÓ) hurcolt keresztények egy részét elengedték – így menekült meg Titkos Ilona színművész és talán Karádi Katalin is -, de félszáz zsidót a pincében legyilkoltak. A Budai Cherna Kadisa „védett” szanatóriumot (Maros u. 16.) 1944. január 12-én 30 nyilas lerohanta. Az ott talált 83 izraelitát levetkőztették, összeverték, majd tarkón lőtték.
A Bíró Dániel városmajori kórházat január 14-én foglalták el a nyilasok és két német. A 130 emberrel együtt lőtték fejbe a kórház igazgatóját is. Az Alma utcai Szeretet Otthon lakóit a nyilasok január 19-én levitték a Városmajorba (Szamos utca), s az ott talált  70 aggastyánt géppisztollyal halomra lőtték, a sérülteket kézigránáttal hallgattatták el.
A Notre Dame de Sion katolikus zárda lakói a Sas-hegyen (ma Arany János gimnázium) a befogadott 110 üldözöttet – a Gestapo razziáit is kivédve – megmentették. Az Isteni Megváltó Leányai Szabadsághegyi anyaházában (Rendőrtiszti Főiskola, Farkasvölgyi u.) oltalmazott 150 gyermeket az újpesti nyilas házba vitték át, s közülük hatvankettőt a Meder utcánál a Dunába hajtottak.
A Hajnóczi utca sarkán lévő vendéglőben razziázók az ott lévő egyik hadapród őrmestert igazoltatatták. Egyikük felkiáltott: „Ez egy zsidó!” Lődd agyon!” kiáltott vissza oda sem nézve a különítmény vezetője, s a nyilas ott helyben agyonlőtte az őrmestert.
Másnap egy rendőrtiszt lakásán razziáztak a nyilasok. A tiszt nem volt otthon, éjjel elmenekült, mert hallott arról, hogy ez a különítmény a belvárosban elfoglalt egy rendőr őrsöt, s ki akart végezni egy tucat rendőrt. Az életüket csak a kiérkező karhatalom mentette meg. A családfő távollétében a nyilasok a családdal erőszakoskodtak.
A hegyről a deportáltakat fogaskerekűn szállították le. Egy asszony az utasok közül azt merte mondani:  „szegény zsidók”. Őt is elvitték a nyilasok.